Jakie grzyby można zbierać na wiosnę?

3 czerwca 2024 747

Artykuł sponsorowany

Nadeszła wiosna — pora więc wyjąć z piwnicy sprawdzony kosz na grzyby i wyruszyć do lasu! To nie żart — polskie lasy każdej wiosny obfitują w kilka wyjątkowych gatunków, których latem i jesienią możemy już nie uświadczyć. A przynajmniej nie w takich ilościach! O jakich grzybach mówimy?



Prawdziwa wiosna zaczyna się od smardza



Wiemy, że nie każdy o nich słyszał — ale wśród zapalonych grzybiarzy mają sławę gatunku równie smacznego i szlachetnego, co borowiki. Mówimy o smardzach — grzybach, które królują podczas wiosennych, leśnych wypraw.

Smardze są grzybami bardzo wymagającymi — dlatego w polskich lasach znajdziemy je rzadko, a jeśli już, to na terenach podmokłych i wśród starodrzewi. Upodobały sobie także towarzystwo drzew owocowych oraz topoli. Z wyglądu zaś przypominają… plaster miodu. Naprawdę — kapelusz owocnika pokryty jest nieregularnymi wgłębieniami (podobnymi do komórek plastra), oddzielonymi od siebie wypukłymi „żeberkami”.

W kuchni smardz sprawdza się doskonale — wyróżnia się aromatem z wyczuwalną nutą orzechów i bardzo delikatnym miąższem.

Ale uwaga! Od kilku lat gatunek ten znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski i jest objęty częściową ochroną. Nie można więc go zbierać w obszarach naturalnych, a jedynie na tzw. terenach zieleni, w ogrodach i szkółkach leśnych. Z tego też powodu wielu grzybiarzy z południowej Polski na poszukiwanie smardzów wyrusza do Czech lub na Słowację.

Boczniaki, pieczarki — na jakie jeszcze okazy możemy natknąć się wiosną?



Na szczęście, wiosna (zwłaszcza ta ciepła!) potrafi obrodzić w kilka innych gatunków, których zbieranie jest już w stu procentach legalne. Warto wśród nich wymienić:
pieczarkę polną (łąkową) — niestety, z wyglądu przypomina wiele gatunków jadowitych, dlatego początkującym grzybiarzom odradzamy jej zbieranie;
boczniaki — rosnące na pniach drzew liściastych, o kształcie podobnym do… latających spodków; cechują się słodkim, dość wyrazistym smakiem i aromatem;
czernidlaka pospolitego — o niepowtarzalnej, czarnej barwie i kształcie, przypominającym trochę… niektóre gatunki grzybów psylocybinowych (np. Golden Teacher; więcej o nim na https://shroomsy.pl/growkity/golden-teacher). Uwaga — pod żadnym pozorem nie można go łączyć z alkoholem!
maślaki — choć kojarzą się nam z jesienią, przy dobrej pogodzie mogą pojawić się w lasach (iglastych!) jeszcze w drugiej połowie wiosny.

Grzyby, na które warto uważać — także w maju!



Oczywiście, w leśnej ściółce możesz natknąć się także na grzyby trujące; szczególnie radzimy uważać na:
muchomory jadowite i wiosenne — ze względu na białą barwę kapelusza i trzonu, często mylone z młodymi pieczarkami polnymi;
piestrzenicę kasztanowatą — przypominającą suszoną śliwkę lub… mózg;
borowika żółtoporego (grubotrzonowego) — bardzo charakterystyczny jest jego trzon — u góry żółty, u podstawy — czerwony.

Jak wszyscy, radzimy nie wychodzić na grzybobranie bez atlasu grzybów pod ręką… bądź aplikacji na smartfona!

A na koniec — pamiętaj, że oprócz grzybów trujących, powinieneś unikać również tych gatunków, których posiadanie jest prawnie zabronione. Na przykład grzybów psylocybinowych, które… także występują w niektórych regionach Polski. Posiadanie i obserwacja takich okazów jest legalna tylko do momentu rozwinięcia się owocnika zawierającego psylocybinę — substancję psychoaktywną (i zakazaną). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszamy na https://shroomsy.pl/growkity/mckennaii i do sklepu Shroomsy, mającego w swojej ofercie zestawy grzybni najbardziej fascynujących gatunków.